Bütünsel Şifa Sistemi
İçinizdeki eşsiz yaradılışınıza özgün doğanıza geri dönmek, Kendinizi tanımak için geleneksel Ayurveda’nın kalbin bir yolculuğa çıkmak ister misiniz?
Ayurveda Kadim Hindistanın Vedik kültüründe en az 5.000 yıllık bütünsel bir şifa sistemidr. Hintlilerin eski bir dili olan Sanskritçe’den gelir anlamı AYUR = Hayat VEDA = Bilgi anlamına gelir yani Ayurveda “Yaşamın Bilgisidir” Hindistan da Veda bilgisi, yaşamın her alanında mükemmel gelişmeyi amaçlar. Sağlıklı ve uzun yaşamın sırlarını veren Ayurveda günümüze ulaşmış en eski mükemmel Kadim Hindistanın geleneksel alternatif tıp bilim sistemidir. Ayurveda insan vücudunu bir bütün olarak ele alır, kişinin sadece fiziksel problemlerini tedavi etmez aynı zamanda insan sağlığını geliştirmek için yaşam tarzı uygulamalarını da değiştirir. Uygulamalar arasında Meditasyon, Yoga, Diyet, Ayurveda beden terapileri, Detoksifikasyon Programları, Bitkisel çözümler vardır.
TARİHÇESİ VE KANITLANMIŞ UZMANLIĞI
Hindistandaki bilge ve yaşlı kahinler olan rişhi’ler tarafından insanlığın tekrar sağlık, denge ve uzun yaşamı elde etmesine yardımcı olacak hiç eskimeyen derin bir bilgi sistemidir. Prensipleri ve ilkeleri her zaman geçerlidir.
Ayurveda Doğal tıp bilgisinin kaynağı olarak nesilden nesile aktarılmış, Asya kıtasındaki tıbbı etkilemekle kalmamış, eski Yunan ve Mısır tıbbının da temelini oluşturmuştur.
Binlerce yıl öncesinden gelen bu bilgi , o zamanki sınıfsal hiyerarşi nedeniyle sadece Krallara, Racarlara ve Asillere uygulanmış olsa da zamanla dünyanın küreselleşmesi ve iletişim çağının başlamasıyla birlikte ilk defa Ayurveda bilgisi 1986 yılında açılan büyük bir kursla Batılı hekimlere verilmiştir.
1989 ve 1990 yıllarında dünyada bir çok ülkenin referans merkezi olarak kabul ettiği American Konseyince Ayurveda tavsiye edilebilecek bir Alternatif Tıp Dalı olarak kabul edilerek bugün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dünyanın en eski kapsamlı sağlık bakım sistemi olarak tanınmaktadır.

AYURVEDİK YAŞAM NEDİR?
Ayurvedik yaşamın üç temel ilkesi vardır .Zihin, Beden, Ruh ve bununla birlikte insanı üç bedene ayırır.
- Fiziksel Beden
- Zihinsel Beden
- Ruhsal Beden
Ayurvedik yaşamda bu 3 unsur birbiri ile sağlıklı aynı dengede olması gerekir.
Örneğin:
- Fiziksel bedenimizi düzenli egzersiz yaparak ve kötü alışkanlıklardan uzak tutarak sağlıklı tutabiliriz.
- Zihin bedenimizi bizi üzen düşüncelerden ,sıkıntılardan arındırarak sağlıklı halde tutabiliriz.
- Ruhsal bedenimizi ise hayatımızdaki bütün olumsuzluklardan ve negatif enerjilerden uzak tutup pozitif düşünerek sağlıklı tutabiliriz.
Ayurvedik yaşamda bu üç beden birbirine bağlı olarak dengede kalabilmesi çok önemlidir, birinde yaşanan olumsuz bir durum diğerlerini kötü bir şekilde etkiler ve hastalıklara yol açar. Günümüzde Modern Tıp , vücuda odaklanır, genellikle zihin ve ruhu dikkate almaz. Ayurveda , beden zihin ve ruhun yaşam güçleri arasında Doshaları dengede tutmaya çalışır.
AYURVEDA BEDEN TİPLERİ – DOSHA
- Fiziksel bedenimizi düzenli egzersiz yaparak ve kötü alışkanlıklardan uzak tutarak sağlıklı tutabiliriz.
Kadim Hindistan’ın derinliklerinden gelen Ayurveda öğretilerine göre her birey 5 element ile birlikte eşsiz yaratılmıştır (Hava,Uzay,Su,Ateş ve Toprak).
Bu 5 element 3 Dosha denilen üç farklı enerjiyi oluşturur. Vata Pitta ve Kapha Bu Doshalarımız zaman zaman yaşam tarzı alışkanlıklarımıza göre dalgalanır ve dengesizliğe uğrar. Ayurveda beden terapileri bu dengeyi geri kazandırır. Zihninizi ve bedeninizi gençleştirir ruhunuz her zaman genç kalır.
Doşa Vata (boşluk ve havadan oluşur): Özellikleri; değişken, kuru, hafif, soğuk, küçük, hareketli ve sert olmasıdır. Diğer doşalara liderlik eder. Vücutta enerji ve hareketi sağlar, sinir sistemini çalıştırır. Konuşma, duyu ve hareket organları, nefes alıp vermek, bağırsak ve idrar yolu hareketleri hep bu doşa tarafından yönetilir. Anormal çalıştığında, arttığında, sinirlilik, gerginlik, uykusuzluk, dinlememe, kuruluk, kabızlık, ağrı, endişe, gaz, üşüme, kasların seyirmesi gibi durumlar meydana gelir.
Doşa Pitta (ateş ve su elementlerinden oluşur): Özellikleri; sıcak, keskin, hafif, yağlı, hafif sıvı, asidik, acı, ekşi, kokulu olmasıdır. Bağırsakları boşaltıcı etkisi vardır. İştah, susuzluk hissi, ısı dengesi, görme, cilt rengi ve keyif alma bu doşa tarafından yönetilir. Dengede olmazsa aşırı sıcak ve yanma hissi, cilt ve görme problemleri, ülser, kötü koku, kızgınlık, aşırı acıkma, susama, yüzde kızarıklık, terleme oluşur.
Dosha Kapha (su ve topraktan oluşur): Özellikleri; yağlı, soğuk, ağır, yumuşaklık, parlaklık, sağlamlık, tatlılıktır. Vücuda kuvvet, destek ve cesaret verir. Bağışlama, iyileşme gücü sağlar. Dengede olmazsa, fonksiyonlarda ağırlık, şişmanlık, aşırı yavaşlık, donukluk, depresyon, alerji, kaşıntı, aşırı uyku gibi problemler ortaya çıkar.